divendres, 30 de gener del 2009

Un pas més a prop

Sembla que la iniciativa comença a tenir una forma més sòlida!
Per fer la feina més fàcil, hem obert un fòrum a La Llacuna online, així podem tenir una discussió més horitzontal i que tots hi aportem allò que ens sembli millor.
Aquí està el link: fòrum
Que cadascú que hi vulgui participar hi afegeixi tant idees pràctiques, com de com ens agradaria que fos l'ateneu, com.. el que us passi pel cap dir sobre l'ateneu. Sobretot, animem-nos a proposar més temes de xerrades.
Per la meva part, tindré la sort de passar un cap de setmana a una folkhögskola (una escola popular sueca) d'aquí tres setmanes. Crec que tenim molt que aprendre del seu funcionament. Quan torni prometo escriure una entrada sobre les folkhögskolor.
Després d'això engegarem la web de l'ateneu i esperem tenir la primera xerrada.
Endavant anem!

dissabte, 24 de gener del 2009

Algunes qüestions pràctiques

Bé, sembla que les primeres idees així en general semblen bé i que alguns de vosaltres ja teniu ganes de que l'ateneu comenci a rutllar! :)
Doncs ara toca veure les qüestions més pràctiques per veure com fem que l'ateneu funcioni, per punts:

- Espai físic. A La Llacuna tenim diversos espais en els que es podrien fer les xerrades: baixos antic ajuntament, baixos piscina, escoles... És qüestió que decidim quin creiem que seria el millor i demanem permís a qui calgui. Crec que hauria de ser un espai públic, ja que un de privat no seria massa neutral.
- Material: bàsicament projector, però també una càmera de vídeo per enregistrar les xerrades que volguéssim penjar per internet. L'opció més fàcil (i la única factible ara per ara crec) seria demanar-ho i que algú s'encarregués de tornar el material en condicions.
- Finançament. No és un tema fàcil, però esperem que ho sigui més que el finançament de Catalunya! :) En principi es podria començar sense masses despeses, buscant gent que volgués fer la xerrada gratis i com a molt pagar-li el desplaçament. Si més endavant volguéssim portar gent que cobri per les xerrades o necessitéssim més diners per altres coses, ens hauríem d'espavilar. Una opció seria posar un link a la pàgina web per donatius, però d'això no es pot refiar massa. Crec que ara per ara és massa per començar, però més endavant potser es podria posar una petita barra amb refrigeris al lloc de les xerrades, fer loteria i aquestes coses típiques. Jo no buscaria sponsors privats, ja que això ens podria portar problemes a l'hora de triar les xerrades, que alguns sponsors es sentissin incòmodes amb alguns temes, i no podem permetre de cap manera que res condicioni la llibertat en la tria del que volem aprendre. Com ja vaig escriure anteriorment, el fluxe de diners dins l'ateneu serà d'una transparència total. A la pàgina web hi haurà un arxiu amb totes les entrades i sortides.

Aquests són algunes de les qüestions pràctiques que hem de solucionar. Si algú se li acut alguna altra que no he posat, digueu-ho! Digueu també quina us sembla la millor solució per cada apartat.
Ah, i aneu proposant temes per la primera xerrada, que aviat farem una votació entre els temes proposats.
Per cert, la web ja està en camí, tardarà un temps a estar totalment enllestida però la podem començar a utilitzar aviat segurament.

dissabte, 17 de gener del 2009

Primera pluja d'idees

Ara que la iniciativa ja està posada sobre la taula, és hora de començar a perfilar-la. Jo tinc moltes idees, avui n'abocaré unes quantes, però aquest projecte l'hem de treballar entre tots. Seria molt bo que tothom hi digués la seva i així poguessim crear un projecte de tots, creatiu i el màxim d'engrescador possible.
Per començar però posaria un parell de regles indiscutibles:
- La primera, que tot el que s'emmarqui en aquest ateneu tingui total respecte per altres idees oposades o diferents i que no es falti mai el respecte, infravalori o anul.li un altre punt de vista, pensament, religió o ésser humà. Jo personalment també hi deixaria a fora idees polítiques o religioses, però això és algo que s'hauria de discutir.
- La segona, que l'ateneu en si, la seva organització, funcionament tant logístic com econòmic es regeixin d'una transparència total.
Dit això, passem a les idees en si.
Crec que seria molt positiu que l'ateneu tingués una vessant física i una virtual. En la part física és on es farien les xerrades, un cop al mes per exemple, o cursos, exposicions, taules rodones... Per la part virtual s'hauria de crear una pàgina web on s'hi penjés o bé la xerrada grabada en vídeo, o les diapositives o un resum, a més de material extra, links a recursos relacionats amb el tema,... També estaria molt bé que hi hagués un fòrum per discutir sobre el tema.
Fins i tot potser es podria aprofitar la xarxa de TV La Llacuna (crec que no es fa servir ara, però si el canal és allà no crec que costi gaire passar alguns videos o informacions) per passar documentals lliures relacionats amb el tema o informacions interessants, tipus agenda cultural de l'ateneu.
Crec que seria important variar els temes de les xerrades. Si un mes es parla sobre cert àmbit, el següent seria millor no repetir i parlar sobre un àmbit diferent... La pàgina d'internet també podria ser una manera de proposar temes i votar-los.
Una vessant hauria de ser un mirall de l'altre, s'haurien de complementar però no ser totalment dependents, de manera que tant algú que no pugui o vulgui tenir contacte amb internet, com algú que no pugui o vulgui assistir físicament a alguna de les activitats no perdi part imporant de la informació o se senti exclòs.
Bé, aquestes són unes primeres idees sobre les quals podem començar a treballar. Què hi dieu?

dilluns, 12 de gener del 2009

Un ateneu llacunenc?

Segurament degut a la meva feina, cada dia acostumo a tenir la sensació d'estar totalment perduda, de no entendre res del que m'envolta. Però no és una sensació desconfortant com es podria pensar, al contrari. És una sensació que m'omple de ganes de continuar investigant i intentar entendre un pedaç més de totes aquestes coses, les que veiem i les que no, les que n'hem sentit a parlar i les que no, però que totes, d'una manera o altra ens afecten i interaccionen amb nosaltres cada dia.
I és que a més, la informació i el coneixement són les armes més potents de les que disponem com a éssers humans, més que les pistoles, més que el terror que a vegades s'imposa en aquest món tant sols per manipular...
Crec molt fortament que, com moltes coses a la vida, la qualitat és més important que la quantitat. No és del tot útil rebre molta informació d'un sol punt de vista sinó que és molt més enriquidor rebre poca informació però mirada des de tots els angles possibles. Estem acostumats a que sempre siguin els mateixos els que ens informen i d'aquesta manera perdem els 360° de visió que ens donarien més eines per tenir una ment més oberta i més lliure.
Seria una mica un somni una societat on tothom tingués a l'abast informació i coneixement lliure, no manipulat ni tergiversat per uns quants, sinó que tothom hi pogués dir la seva.. Evidentment aquest somni ni és solament meu ni s'ha inventat ara sinó que és tan vell com la humanitat mateixa. Sense anar tan lluny, a Catalunya hi va haver ara ja fa cert temps, uns esforços considerables en aquesta direcció. La dictadura s'ho va emportar tot per davant però... perquè no intentem rescatar la idees darrere els ateneus? Perquè no creem un Ateneu Llacunenc?
Però no un ateneu carregat d'idees polítiques d'un sol bàndol sinó un lloc on es pogués parlar des de ciència a història passant per noves i velles maneres d'entendre el món. On tot hi tingués cabuda... Tot menys les visions monodireccionals clar! On tot llacunenc (o visitant) trobi un lloc tant físic com virtual on pugui preguntar tot allò que sempre li ha picat la curiositat però ni li han parlat als medis de comunicació usuals (ni ho faran) ni li van ensenyar a l'escola.
Tinc mil idees al cap de com es podria portar això a la realitat i estic segura que vosaltres en teniu moltes més. Però primer, m'agradaria que tothom que es passi per aquí hi digués la seva sobre aquesta idea, així en general. Què us sembla?